Sijoituskoiramme Hilma

HILMA – Mustikkakuonon Nelli Nonparelli

Narttu, syntynyt 14.5.2013
Rekisterinro: FI33042/13
Sukutaulu ja viralliset tiedot Koiranetissä: Hilma
Lonkat: B/B (lonkkaindeksi 104) Kyynärät: 0/0
Silmät: terveet/elokuu 2015
PCD: +/+ terve, EIC: terve, CA: terve, MDR1: terve
MH-luonnekuvaus: suoritettu hyväksytysti 10/2015
SKL ulkomuodon jalostustarkastus hyväksytty 2015
Haltijat: Eveliina ja Kenneth Nyholm, Helsinki

Hilma
Kesäneito Hilma

Sijoituskoiramme Hilma asuu ystäväperheemme Nyholmien luona Helsingissä, jo ennestään tutussa lammaskoiraperheessä Hertta lampurin kaverina. Hilma on vanhempiensa Mustikan (Old Cobbler’s Imagination) ja Pomon (Blockhead’s Your Highness) kaltainen hyvähermoinen ja itsevarma narttu. Perheen arkielämässä Hilma on helppo ja sopeutuvainen koira. Sen kanssa on mukavaa kulkea ja reissata, sillä se osaa rauhoittua missä vaan, eikä hätkähdä uusista asioista. Tyypilliseen lammaskoiramaiseen tapaan se haluaa olla osana kaikkea perheen elämää ja osallistua päivän puuhiin, ja on lasten kanssa kiltti ja luotettava.

Hilma oppii innokkaasti uusia asioita ja viisaskin se on, asiat omaksutaan nopeasti niin hyvässä kuin pahassakin… Pentuna Hilma olikin kova tyttö touhuamaan ja askartelemaan omiaan, varsinainen puuhapirkko. Milloin nakerreltiin kaukosäätimiä ja milloin katosivat ruoat pöydältä parempiin suihin. Nyt Hilma on jo aikuistunut ja rauhoittunut, ja se viisas ja järkevä Hilma on tullut paremmin esiin 🙂 Mutta edelleenkin se on kovin perso ruoalle, joten keittiöhommissa kannattaa olla tarkkana, tai muuten ruokavaras Hilma yllättää. Hilman vanhemmista Mustikka on läpäissyt luonnetestin vuonna 2012 ja Hilma suoritti syksyllä 2015 Vanhaenglanninlammaskoirat ry:n järjestämän MH-luonnekuvauksen hyväksytysti.

Hilma valmistautuu
Hilma (Mustikkakuonon Nelli Nonpareilli)

Terveysasiat ovat Hilmalla mallillaan, sairasteluilta ja eläinlääkärissä käynneiltä on vältytty. Jos nyt ei oteta lukuun omistajien ja kasvattajien pelästyttelyä milloin sekaisin olleella vatsalla tai oksentelulla, joihin syynä on ollut lattialta syöty sukka. No toivottavasti nämä nuoruuden hullutukset ovat jo jääneet taakse. Muuten Hilma on ollut terveenä, lonkat sekä kyynärät on kuvattu terveiksi (lonkat B/B ja kyynärät 0/0). Hilman silmät on myös tarkastettu terveiksi lammaskoiralle perinnöllisistä silmäsairauksista (KAT perinnöllinen katarakta sekä PRA verkkokalvon etenevä surkastuma.) Eli kaikki PEVISA-asiat ovat hienosti kunnossa (Perinnöllisten vikojen ja sairauksien vastustamisohjelma). Hilma ei ole PCD-sairauden kantaja, sillä molemmat vanhemmat ovat tutkittu terveiksi ja näin ollen Hilma ei periytä tätä keuhkosairautta eteenpäin.

K54 Mustikkakuonon Nelli Nonparelli-1
Hilma piipahti Vanhaenglanninlammaskoirat ry:n erikoisnäyttelyssä kesällä 2014.

Hilma on elellyt Nyholmin perheessä reipasta ja menevää koiranelämää, ja nyt viime aikoina innostunut emäntänsä Even kanssa käymään paimentamassa. Ja ainesta tähän hommaan Hilmassa onkin, kovasti löytyy intoa työskentelyyn ja keskittymistä asiaan. Katsotaan kuinka pitkälle harrastus vie ja miten rahkeet riittävät. Muutaman kerran Hilma piipahti myös näyttelyissä ennen turkin lyhentämistään, ja sai tulokseksi ERI ja EH. Börje-veljen mukana kävimme myös Viron puolella näyttäytymässä, josta tuomisena tuli sertikin (tuomari Päivi Eerola). Hilma onkin perinyt isältään Pomolta paljon ulkonäköä. Se on luustoltaan vahvaa tekoa, säkäkorkeus on 59,5 cm ja painoa kolmisenkymmentä kiloa. Silmät ovat tummanruskeat ja purenta oikea leikkaava purenta. Hilma on jalostustarkastettu ulkomuodon osalta hyväksytysti syksyllä 2015.

Hilma
Hilma paimentamassa
toinen
Siskokset Hilma ja Hulda