Ajatuksia kasvattamisesta.

Vanhaenglanninlammaskoirat ovat olleet osana elämäämme jo parin vuosikymmenen ajan. Kokemusta rodusta on siis karttunut paljon, mutta kasvattaminen tuntui pitkään kaukaiselta ajatukselta. Asia oli oli aina välillä mielessä, mutta kasvatustyö ei päässyt mietintää pidemmälle. Osasyy lienee siinä, että aiemmat koiramme eivät oikein kukaan olleet sopivia mahdolliseksi kennelin kantanartuksi. Ajatus lammaskoirien kasvattamisesta vakavissaan heräsi, kun olimme saaneet kotiimme Mustikan (Old Cobbler’s Imagination). Tämän nartun kanssa kaikki loksahti kohdilleen, Mustikka oli terveydeltään ja luonteeltaan hyvä jalostusta ajatellen. Asiaa pähkäiltyämme päädyimme vuonna 2010 Kennelliiton kasvattajakurssille opiskelemaan kasvatuksen kiemuroita, ja asia vei kiinnostavuudessaan mukanaan. Päätimme hakea kennelnimeä, ja heti alkuun oli selvää, että haluamme suomenkielisen nimen. Tarkoituksenamme on kasvattaa hyviä perhekoiria suomalaisiin koteihin. Ja tästä ajatuksesta kantanarttumme Mustikka pääsi kennelnimeen mukaan.

Mustikka saapui meille toukokuussa 2007
Mustikka kukkaistutuspuuhissa toukokuussa 2007

Kasvattajina lähinnä sydäntämme ovat lammaskoirien luonteisiin ja käytökseen liittyvät asiat. Pidämme ensiarvoisen tärkeänä rodun alkuperäisen käyttötarkoituksen mukaisen luonteen säilyttämistä. Olemme oman kokemuksemme kautta todenneet, että lammaskoirat ovat kaikki melko erilaisia luonteeltaan ja näin ollen luonneasioihin tulee kiinnittää tarkempaa huomiota. Rotumääritelmä kertoo lammaskoiran luonteesta: Mukautuvainen ja tasapainoinen. Rohkea, uskollinen ja luotettava, ei vähääkään hermostunut tai aiheettomasti aggressiivinen. Tätä pidämme tärkeimpänä ohjenuorana kasvatustyössämme. Tarkoituksena on luonnetestata tai MH-luonnekuvata kaikki koiramme, ja näin teemme omia tutkimuksiamme lammaskoirien luonteiden kartoittamiseksi. Koemme että luonneasiat ovat jääneet jalostuksessa ikävästi näyttelymenestyksen varjoon, ja yritämme nostaa luonteen merkityksen tärkeyttä jalostuksessa enemmän esille.

Lissu (Mustikkakuonon Metsämansikka) keväällä 2015
Oma kasvatti Lissu (Mustikkakuonon Metsämansikka) keväällä 2015

Suhtaudumme kasvattamiseen vakavasti ja teemme kaikki päätökset harkiten. Kiinnitämme tarkkaa huomiota lammaskoirien terveysasioihin, ja pyrimme edistämään rodun terveystilannetta kokonaisuudessaan. Teemme kaikille koirillemme, myös jalostukseen käyttämättömille koirille Suomen Kennelliiton PEVISA:n (Perinnöllisten vikojen ja sairauksien vastustamisohjelma) mukaiset tutkimukset (lonkka- ja kyynärkuvaukset sekä silmätarkastukset). Lisäksi teemme koirillemme geenitestit lammaskoirilla perinnöllisen keuhkosairauden PCD:n (Primary Ciliary Dyskinesia) poissulkemiseksi. Mahdollisuuksien mukaan pyrimme saamaan koiramme myös rotuyhdistyksen järjestämiin jalostustarkastuksiin.

Mustikkakuonon kennelin pennut ja ylpeä emä kesällä 2011
Mustikkakuonon kennelin ensimmäiseet pennut ja ylpeä emä kesällä 2011

Pyrimme kasvattamaan mahdollisimman hyväluonteisia ja mukavia koiria kotikoiriksi sekä erilaisiin harrastuksiin. Autamme pennut elämän alkutaipaleelle parhaalla mahdollisella tavalla ja panostamme pentujen ensimmäisiin elinviikkoihin. Pennut syntyvät ja kasvavat meillä olohuoneen kupeessa, jossa itsekin nukumme pentujen ekat viikot ja näin ollen varmistamme että kaikki alkaa sujumaan hienosti. Pidämme sosiaalisen kehityksen muodostumista tärkeänä ja opetamme pennut heti tottumaan kaikenlaisiin kodin ääniin, muihin koiriin ja leimautumaan ihmseen. Pentujen täytettyä 3 viikkoa, myös vieraat ovat meille tervetulleita pentuja katsomaan!

Rotumme on populaatioltaan kovin pieni, ja tämä aiheuttaa paljon haasteita kasvattamiselle ja rodun ylläpitämiselle. Tämän vuoksi teemme työtä saadaksemme tietoa, ja oppiaksemme rodustamme sekä kasvatusasioista laajemmin. Santtu kuuluu Vanhaenglanninlammaskoirat ry:n hallitukseen, ja Ansku toimii yhdistyksen jalostustoimikunnan sihteerinä. Suhtaudumme koirankasvatukseen kokonaisuutena ja koemme sen antoisaksi.