Ajatuksia kasvattamisesta

Tärkeimpänä asiana vanhaenglanninlammaskoirien kasvatuksessa pidän hyvää luonnetta ja koiran kokonaisvaltaista terveyttä. Pyrin kasvattamaan mahdollisimman tasapainoisia koiria kotikoiriksi sekä erilaisiin harrastuksiin. En kasvata varsinaisia näyttelykoiria enkä itse harrasta koiranäyttelyitä, enkä myöskään vaadi kasvateiltani näyttelykäyntejä. Tavoitteeni on että kasvateistani kasvaa hyviä perhekoiria ja perheenjäseniä monenlaisiin perheisiin.

Teen jalostuspäätökset tarkkaan harkiten. Jalostukseen käyttämilleni koirille teetän mahdollisimman laajat terveystutkimukset. Perusvaatimuksina on Suomen Kennelliiton PEVISA:n (Perinnöllisten vikojen ja sairauksien vastustamisohjelma) mukaiset tutkimukset (lonkka- ja kyynärkuvaukset sekä silmätarkastukset). Näiden lisäksi teetän geenitestit lammaskoirilla perinnöllisen keuhkosairauden PCD:n (Primary Ciliary Dyskinesia), sekä EIC:n (Exercise Induced Collapse), CA:n (Cerebellar Ataxia) ja MDR1:n (Multidrug Resistance gene) poissulkemiseksi. Mahdollisuuksien puitteissa pyrin saamaan jalostukseen käyttämäni koirat mukaan MH-luonnekuvaukseen tai luonnetestiin, ja ulkomuodon osalta käymään Suomen Kennelliiton ulkomuodon jalostustarkastuksessa. Pidän ensiarvoisen tärkeänä rodun alkuperäisen käyttötarkoituksen mukaisen luonteen säilyttämistä. Rotumääritelmä kertoo lammaskoiran luonteesta: Mukautuvainen ja tasapainoinen. Rohkea, uskollinen ja luotettava, ei vähääkään hermostunut tai aiheettomasti aggressiivinen. Tätä pidän tärkeänä kriteeninä jalostuskoiria valitessani.

Pienen populaation haasteet ja kiinnostus rodun tilanteeseen. Rotumme on populaatioltaan kovin pieni, ja tämä aiheuttaa paljon haasteita kasvattamiselle ja rodun ylläpitämiselle. Kiinnitän tarkkaa huomiota lammaskoirien terveysasioihin, ja pyrin edistämään rodun terveystilannetta kokonaisuudessaan. Seuraan myös Kennelliiton toimintaa sekä rotujärjestön työskentelyä ja osallistun toimintaan parhaani mukaan käymällä koulutuksissa ja kokouksissa, ja ottaen kantaa rodun asioihin. Tällä hetkellä kuulun myös Vanhaenglanninlammaskoirat ry:n hallitukseen ja olen jäsen jalostustoimikunnassa.

Pennuille mahdollisimman hyvä alku elämään. Autan pennut elämän alkutaipaleelle panostaen huolella pentujen ensimmäisiin elinviikkoihin. Pennut syntyvät ja kasvavat olohuoneessa, jossa olen läsnä ja nukun pentujen ensimmäiset viikot. Pentujen sosiaalinen kehitys jo kasvattajan luona on tärkeää ja siksi opetan pennut heti tottumaan kaikenlaisiin kodin ääniin, muihin koiriin ja leimautumaan ihmisiin. Kun tassut kantavat, pennut pääsevät pihalle haistelemaan ulkoilmaa ja tutkimaan maailmaa. Teen parhaani että kennelistäni lähtevillä pennuilla on mahdollisimman hyvät eväät elämään uudessa perheessään tulevaisuudessa.

vanhaenglanninlammaskoira_08
Oma kasvatti Lissu (Mustikkakuonon Metsämansikka) keväällä 2015.