Ajatuksia kasvattamisesta

Pyrin kasvattamaan mahdollisimman hyväluonteisia ja mukavia koiria kotikoiriksi sekä erilaisiin harrastuksiin. En kasvata näyttelykoiria enkä itse harrasta koiranäyttelyitä. Minulle tärkein ohjenuora kasvattamisessa on että kasvateistani kasvaa hyviä perhekoiria ja perheenjäseniä. Lammaskoira on monipuolinen rotu, josta on moneen harrastukseen tai vain perheen kesken yhdessäoloon. Valitsen jalostuskoirat tarkoin ja pidän ensiarvoisen tärkeänä rodun alkuperäisen käyttötarkoituksen mukaisen luonteen säilyttämistä.

Teen jalostuspäätökset harkiten, tärkeimmät kriteerit ovat aina terveys ja luonne. Jalostukseen käyttämilleni koirille teetän mahdollisimman laajat terveystutkimukset. Perusvaatimuksina on Suomen Kennelliiton PEVISA:n (Perinnöllisten vikojen ja sairauksien vastustamisohjelma) mukaiset tutkimukset (lonkka- ja kyynärkuvaukset sekä silmätarkastukset). Näiden lisäksi teetän geenitestit lammaskoirilla perinnöllisen keuhkosairauden PCD:n (Primary Ciliary Dyskinesia), sekä EIC:n (Exercise Induced Collapse), CA:n (Cerebellar Ataxia) ja MDR1:n (Multidrug Resistance gene) poissulkemiseksi. Mahdollisuuksien puitteissa pyrin saamaan jalostukseen käyttämäni koirat mukaan MH-luonnekuvaukseen, ja ulkomuodon osalta käymään Suomen Kennelliiton ulkomuodon jalostustarkastuksessa.

perhepotretti
Mustikkakuonon kennelin ensimmäinen pentue ja ylpeä emä Mustikka (Old Cobbler’s Imagination) kesällä 2011.

Pienen populaation haasteet ja kiinnostus rodun tilanteeseen. Rotumme on populaatioltaan kovin pieni, ja tämä aiheuttaa paljon haasteita kasvattamiselle ja rodun ylläpitämiselle. Kiinnitän tarkkaa huomiota lammaskoirien terveysasioihin, ja pyrin edistämään rodun terveystilannetta kokonaisuudessaan. Seuraan myös Kennelliiton asioita, sekä rotujärjestön työskentelyä ja osallistun toimintaan parhaani mukaan käymällä kokouksissa ja ottaen kantaa rodun asioihin. Tällä hetkellä kuulun myös Vanhaenglanninlammaskoirat ry:n hallitukseen.

Pennuille mahdollisimman hyvä alku elämään. Autan pennut elämän alkutaipaleelle panostaen pentujen ensimmäisiin elinviikkoihin. Pennut syntyvät ja kasvavat olohuoneessa, jossa olen läsnä ja nukun pentujen ensimmäiset viikot. Pentujen sosiaalinen kehitys on tärkeää ja siksi opetan pennut heti tottumaan kaikenlaisiin kodin ääniin, muihin koiriin ja leimautumaan ihmisiin. Kun tassut kantavat, pennut pääsevät pihalle haistelemaan ulkoilmaa ja tutkimaan maailmaa. Pentujen täytettyä 3 viikkoa, myös vieraat ovat tervetulleita pentuja katsomaan!

vanhaenglanninlammaskoira_08
Oma kasvatti Lissu (Mustikkakuonon Metsämansikka) keväällä 2015.