Kiireisiä koiraharrastuskuvioita

Tervehdys taas! Uusimmat kuulumiset Kirkkonummelta pitävät sisällään normimeininkiä, eli pelastuskoirailua, paimennusta ja tavallista kotielämää. Kaikenlaista on taas puuhattu, vaikkakin silti tuntuu että kalenterissa on aivan liian vähän vapaa-aikaa ja tapahtumavapaita päiviä. Edellisenä viikonloppuna Santtu ja Jäbä olivat liikkeellä jo kukonlaulun aikaan, ja Jäbästä napattiin muutama aika upea kuva aamun auringonpaisteessa. Jäbis painaa innolla menemään tassut kuraisena 🙂 Juhuu, suurkiitos taitavasta kuvauksesta Jarille!

j

jäbis3

jäbis2

jäbis4

Pelastuskoirapuolellahan tässä kävi nyt niin, että pitkän pohdinnan tuloksena Santtu kypsyi ajatukseen vaihtaa Jäbä äitinsä Lissun tilalle pelastuskoiratreeneihin. Eli Jäbä jatkaa tässä harrastuksessa, se sai vakuutettua isännän kesän aikana, että sillä on reippaasti enemmän potentiaalia touhuun kuin äidillään. Vähän sääli tietysti Lissun osalta, ettei se enää pääse vakituisiin treeneihinsä joista se niin kovasti nauttii. Mutta koska pelastuskoirailussa ei ole kyse pelkästään harrastuksesta, vaan siellä on tarkoituksena tehdä myös ns. oikeita töitä, niin vaihto oli tehtävä. Ja niinhän se on että pojasta polvi paranee, ja Jäbiksellä tuntuu riittävän moottoria hommaan kuin hommaan. Lissu kun on usein vähän liian rauhallinen, ja sitä vauhtia ei meinaa löytyä edes silloin kuin sitä tarvittaisiin 🙂 Jää siis nähtäväksi miten Jäbällä resurssit riittävät pelastuskoirailuun.

Koiraharrastukseen kuuluu myös vähän ns. välttämättömänä pahana niitä juttuja jonne koirat eivät pääse mukaan. Tähän luetaan se, kun olimme muiden kasvattajien kanssa Hämeenlinnassa työstämässä lammaskoirille uutta JTO:ta eli jalostuksen tavoiteohjelmaa. JTO on laaja dokumentti jonka Suomen Kennelliitto vaatii kaikilta roduilta. Olimme lupautuneet kantamaan kortemme kekoon kirjoittamalla osuuksia luonteisiin ja käyttäytymiseen sekä käyttöominaisuuksiin liittyen. Päivän aikana keskustelimme paljon myös rodun terveystilanteesta ja tulevaisuudesta, ja vaikka meillä asiat rodussamme melko hyvin ovatkin, täytyy kasvattajien olla valinnoissaan tarkkana. Me itse pidämme erittäin tärkeänä sitä että luonteet pysyvät tasaisina ja niihin kiinnitetään huomiota jalostusvalinnoissa. Omana tavoitteenamme on saada kasvateistamme mahdollisimman monia houkuteltua osallistumaan MH-luonnekuvaukseen, sillä se on yksi keino luonneominaisuuksien mittaamiseen jalostuksessa. Ja kohta sitä ollaankin tositoimissa, kun kasvattimme Hilma (Mustikkakuonon Nelli Nonparelli) ja Börje (Mustikkakuonon Nappi Neropatti) osallistuvat MH-luvaukseen Rengossa. Hauskaa päästä katsomaan miten sisarukset kuvauksen selvittävät 🙂

Kaikkea ei kuitenkaan pysty mahduttamaan kalenteriin, joten Jäbän ja Pandan paimennustaipumustestit jäivät nyt väliin. Emme ehtineet ja jaksaneet lähteä Kuopioon saakka, ja lähempänä Somerolla olevassa testissä ei enää ollut paikkoja. Ja eipä silti, isännän mielipide Jäbän testaamisesta onkin että se olisi ajanhukkaa, sillä paimennustaipumusten olemassaolosta ei ole epäilystäkään! Niin täysillä Jäbä vetää paimennustreeneissä, että vietin rauhoittamisen kanssa saa todella tehdä töitä. Ja olimmepa sitä taas todistamassa viime lauantaina. Tällä kertaa hurautimme Pukkilaan paimentamaan, mukanamme Jäbä ja Pampula, sekä Laura, Panda ja Hilma sekä Soila ja Wallu. Ja pojat ne saivat aikaiseksi vauhtia ja vaarallisia tilanteita – eli pikkumies Jäbä ja isomies Wallu ovat paimennustyyliltään aika samaa sarjaa 😀 Vauhdin hiljentäminen oli taas tarpeen, mutta kyllä se treenillä lähtee sujumaan. Onneksi nartuilla homma hoitui rauhallisemmin. Panda ja Hilma molemmat tekevät työtään tasaisen varmasti, kun Eve ei päässyt mukaan niin Hilma pääsi Laura ja Santun ohjaukseen tällä kertaa. Pampulalla meinasi juttu mennä lampaankakan maisteluksi, ja emännällä lampaiden perässä pysyttelyksi -jotenkin kovin vaikealta tuntui tällä kertaa tietää minne päin mennä ja mitä tehdä. Mutta ehkä me ensi kerralla taas osataan paremmin. Kiitos kivasta päivästä Laura ja Soila sekä koirat! Onneksi ihan koko päivää ei satanut kaatamalla, vaikkakin lopputreenit menivätkin märissä merkeissä. Otetaan taas uusiksi!

p
Panda ja Laura paimentamassa
w
Isomies Wallu ohjaajamme Kristiinan kanssa
ansku ja pampula
Ansku ja Pampula, jolle maistuu lampaankakka
h
Hilma odottaa vuoroaan, jokos mäkin pääsen?
h
No sitten on Hilman vuoro mennä Lauran kanssa, hyvin se sujuu näinkin 🙂
s
Soila ja Wallu tauolla
n
Nyt ne namit tiskiin, jooko?
j
Jäbä hommissa, ja vettä sataa kaatamalla.

Ja jottei sinne kalentereihin jäisi niitä tyhjiä aukkoja, niin syksyn suunnitelmiin on mahdutettu kaikenlaista koiramaista menoa. Lisäksi pikkuhiljaa alamme miettiä O-pentueemme terveystutkimuksia, ja se Hilman astutuskin lähenee kovaa vauhtia. Tulossa siis kiireinen syksy, kun joka suuntaan täytyy ennättää! Mutta ainakin nämä ovat jo merkittyinä kalenteriin ns. varmoina nakkeina:

  • 3.10. osallistumme Vanhaenglanninlammaskoirat ry:n järjestämälle kasvattajapäivälle. Päivän aiheina ovat mm. koiran lisääntyminen ja tiinehtyvyys sekä terveyden huomioiminen jalostuksessa.
  • 10.10. on vuorossa MH-luonnekuvaus Rengossa. Santtu toimii kuvauksessa C-toimihenkilönä ja Ansku lähtee muuten vaan katsomaan suorituksia. Kuvaukseen osallistuvat sijoituskoiramme Hilma Even ohjaamana ja kasvattimme Börje Tian ohjaamana.
  • 31.10. menemme jalostustarkastukseen, jonne näillä näkymin osallistuvat sijoituskoiramme Hilma ja Trasseli.
  • 7.-8.11. olemme edellisvuosien tapaan mukana Lemmikkimessuilla Helsingin messukeskuksessa. Lammaskoirayhdistyksellä on siellä oma osastonsa, jossa olemme koirien kanssa – mukaan pääsevät varmaankin Lissu ja Jäbä. Tervetuloa moikkaamaan!
  • 5.-6.12. on taas messukeskuksen vuoro, sillä olemme mukana päivystämässä vanhaenglanninlammaskoirien rotutorilla Koiramessujen yhteydessä. Mukaan lähtee ainakin joku koirista, ehkäpä vaikka Jäbäleissoni. Tervetuloa moikkaamaan!