Meillä asuu pieni Pampula ♥

Tervetuloa perheeseemme Pampula! Ja niinhän se Pampula tuli, tassutteli reippaana sisään ja tupatarkastuksen tehtyään alkoi asettua taloksi. Tämä pieni ja rohkea pentu on ollut nyt perheessämme viikon ja kuuluu jo vakaasti kalustoon. Joten saammeko esitellä:  uusi perheenjäsenemme Pampula, joka on rodultaan schapendoes ja kantaa virallista nimeä “Yllytyshullu Aina Mun Pitää”. Tätä kirjoittaessani ikämittari näyttää 8 viikkoa, ja hyvin on pieni ottanut paikkansa laumassamme. Ei pelkää isompia yhtään ja rohkeasti pompottelee menemään muiden mukana. Eli uusi tulokkaamme sopii porukkaamme aivan loistavasti 😀

pampula metsassa1
Pampula “Yllytyshullu Aina Mun Pitää” (kuva: Kaisu Halvari)
Pampulainen
Pampula omassa pihassa
075
Jäbän kanssa oltiin heti samalla aaltopituudella
058
Jäbää katsellaan vähän ihaillen…

Jaa, että miksikö meille tuli ihan eri rotuinen pentu? No sepä onkin tarina se. Vaikka emme ole schapendoesin hankinnasta suuremmin puhuneet, on sitä suunniteltu jo kauan. Itse asiassa juttu oli vireillä jo vuonna 2006, ennen kuin Mustikka tuli meille. Silloin kävimme schapendoes-kasvattajalla rotuun tutustumassa ja varasimmekin pennun jo alustavasti. Tämä “lentävä hollantilainen” rotu oli ollut mielessämme, ja kun sillloin vielä asuimme rivitalossa, ajattelimme ettei kolmea lammaskoiraa kämppäämme mahdu. Jokin kuitenkin sai meidät silloin jänistämään asiasta, ja peruimme pentuvarauksemme… ja päädyimme lopulta varaamaan sen tutun ja turvallisen lammaskoiranpennun. Ja sehän olikin nappivalinta, sillä saimme kotiimme elämämme koiran Mustikan ♥ Eli palaset osuivat silloin kohdilleen, kun schape vaihtui Mustikkaan ja tämän myötä päädyimme myös kasvattajiksi. Nyt oli vihdoin aika uudelle yritykselle schapendoespennun suhteen, sillä rotu kiinnosti aina vaan enemmän.

Vuosien varrella pentueita tutkailtiin ja etsiskeltiin, mutta sopivan kasvattajan ja pentueen löytäminen ei ollut helppo tehtävä. Mutta odotus palkittiin ja kun tutustuimme Yllytyshullu kennelin Kaisuun, oli asia sovittu ja lukkoon lyöty samantien. Kaisulla on hyvin samantyyppiset ajatukset kasvatuksesta kuten meilläkin, ja maalaisjärjen äänellä asiat hoidetaan. Luonne- ja terveyspuolella ei tingitä, vaan pennuilla on terveiksi tutkitut, tutut ja luonteiden osalta hyviksi varmistetut vanhemmat. Sen lisäksi pentuajan sosiaalistamiseen panostettiin -sanoisinko ihan satasella. Pampula on ennen kotiutumistaan ehtinyt käydä mm. sellon kauppakeskuksessa, agilityhallilla, kyläilemässä siellä täällä, ajellut autokyydillä ja junalla ja pyörinyt ihan stadissa saakka. Huh, melkoista kiirettä on pennuilla pidellyt 😉

Arvostamme kasvattajan panostusta pentuiän sosiaalistamiseen, ja tulemme varmasti ottamaan oppia tästä seuraavien lammaskoirapentujemme kanssa. Hienosti tehty! Oikein paljon kiitoksia Yllytyshullu kennelin Kaisulle ihanasta pennustamme ja luottamuksesta että saimme Pampulan meille sijoituskoiraksi. Suurkiitokset pohjatyöstä, tästä on Pampulan kanssa hyvä jatkaa – ja meillä tulee varmasti olemaan hauskaa 😀 Sellaisia merkkejä on hieman ilmassa nääs, että tämän pennun kanssa tulee vauhtia piisaamaan… tätä kirjoittaessani uhkaavaa ryminää kuuluu eteisen puolelta kun pikku sisustusapulainen on puuhissaan.

töpö
Pampula kävi agilityhallilla (kuva: Kaisu Halvari)
virallinen
Se virallinen 7 viikon istuskelukuva

Millainen sitten schapendoes on rotuna? No juu, sehän se tässä itseämmekin eniten on jännittänyt 😀 Että pitävätkö ennakkoajatukset kuinka paikkaansa ja millainen kaveri Pampulasta lopulta kasvaa. Schape on rotuna paljolti lammaskoiran kaltainen, pitkäkarvainen lampaiden paimentamiseen kehitetty hollantilainen paimenkoirarotu. Se on hieman pienempi ja kevytrakenteisempi, mutta ei kuitenkaan niin pieni että jäisi jengissämme jalkoihin. Se on ketterä ja nopea liikkeissään, ja nyt viikon kokemuksella voin sanoa että on sitä näköjään jo pentuna 😉 Luonteeltaan se on iloinen ja sosiaalinen, aina mukana hääräämässä, ja ilmeisen älykäskin se taitaa olla. Osaa ainakin jo taitavasti varastaa tavarat ja kuljettaa kengät pitkin taloa, ja hienosti istahtaa odottamaan ruokakuppia. Rotumääritelmä kertoo schapendoesin luonteesta seuraavasti:  “Schapendoes on normaalisti ja tasapainoisesti rakentunut paimenkoira, jolla on valpas ja rohkea luonne. Se on älykäs, tarkkaavainen, iloinen, eloisa, ystävällinen ja temperamentikas. Se on erittäin kiintynyt ja uskollinen tutuille ihmisille.”

sydänpylly
Tältä pikku Pampula näytti 4 viikkoisena