Lissun ympäristötreenit ja tavoitteita keväälle

Viime viikonloppuna LUPilaiset kävivät ympäristötreeneissä Pasilassa. Matka Kirkkonummelta taitettiin junalla ja perillä suoritettiin erilaisia rasteja. Ympäristötreenit on siinä mielessä kivoja tapoja oppia, että niissä näkee paljon koiria ja erilaisia reaktioita asioihin. Mukavat treenit, Lissu oli oma rauhallinen itsensä ja asia sujuivat vähintäänkin kohtuullisesti, lukuun ottamatta “Houkutusten kujaa”. Siinä koira piti kutsua luokse niin, että matkalla ohitettavana oli lautasia täynnä herkkuja. Lissu istui hienosti odottamassa kutsua ja välittömästi sen kuuluessa syöksyi suoraan kohti lähintä lautasta. Muutaman yrityksen jälkeen oli meidän pakko luovuttaa ja todeta, että houkutukset olivat tällä kertaa liikaa 🙂

lissu-ja-kaverit-junassa
Lissu ja kaverit junassa.

Täytin muutama päivä sitten kevätkauden tavoitelomakkeen Lissun treenien osalta ja ajattelin kirjoitella muutaman rivin aiheesta myös tännekin. Lissun kanssa on nyt treenattu enemmän tai vähemmän aktiivisesti pari vuotta ja sinä aikana olemme varmaan molemmat oppineet toisistamme paljon. Valmista ei ole tullut, tiedä sitten tuleeko koskaan, mutta eteenpäin on menty. Lissu ei ole ehkä ollut kaikkein helpoin koira, mutta omalla tavallaan olen pitänyt sitä hyvänä asiana. On ollut pakko opetella koiran lukemista ja oikea-aikaista palkkausta, jotta olemme edenneet edes tälle tasolle.

Joka tapauksessa täyttelin kevää osalta tavoitteiksi seuraavia asioita.

Hallinta

Kohtuullinen. Tottisnäyttöä vastaava suoritus menee useammin läpi, kuin epäonnistuu. Koiraa joutuu muistuttamaan esimerkiksi sivulla olon aikana. Tavoite: parempi käskyn alla pysyminen.

LUP:n hakutreeneihin pääsyssä yksi kriteereistä on tottelevaisuusnäytön läpäisy. Näyttöön kuuluu tervehtiminen, jossa koiranohjaajaa kätellään ja koiraa käsitellään ilman että koira hyppää tervehtijää vasten. Luoksetulo, paikallaolo ja seuraaminen kuuluvat myös näyttöön. Lissun kanssa nämä onnistuvat, mutta totuuden nimissä pitää sanoa, että ei suoritus mitään huippuluokkaa ole. Varsinkin häiriötilanteissa käskyn saatta joutua toistamaan useamman kerran. Asia, johon ei pitäisi joutua turvautumaan.

Ilmaisu

Ajoittain epävarma. Tavoite: varma ilmaisu lukuun ottamatta hankalimpia paikkoja.

Lissulle on opetettu ns. kertova ilmaisu. Tällä tarkoitetaan sitä, että koira tulee löydön tehtyään ohjaajan luo ja ilmaisee erikseen opetetulla tavalla tehneensä löydön.

Alun perin Lissulle opetettiin ilmaisuksi haukkuminen, mutta ongelmia alkoi muodostua, kun Lissu ei innostuessaan muistanut haukkua minulle, vaan lähti juoksemaan takaisin löydölle. Sen sijaan päin hyppäämistä oli tapahtunut muutaman kerran ilman opettamista, joten lähdin viemään sitä eteenpäin. Tällä hetkellä ilmaisua joutuu ajoittain helpottamaan oikealla asennolla, kuten nojautumalla taaksepäin tai muulla vinkillä. Mutta silloin tällöin suoritus on omasta mielestänikin ihan hieno. Ehkä täytyy antaa anteeksi se, että jäiseltä rinteeltä tai sisätiloissa liukkaalta lattialta ei helpolla hypätä päin, mutta muuten toiveissa olisi saada ilmaisut kevään aikana toimimaan pääsääntöisesti hyvin ja ilman apuja.

Etsintä

Epävarmaa. Tällä hetkellä suurimpana ongelmana on tasapainon löytäminen ohjaajan liikkumisessa niin, että koira pysyy liikkeessä, mutta ei ota liikaa tukea ohjaajalta. Hankalapääsyiset paikat aiheuttavat ongelmia. Tavoite: itsenäisempi ja varmempi etsintä. Maalimiehelle meno varmaksi

Tässä kohtaa tullaan ehkä suurimpiin ongelmiimme. Lissulla on ajoittain paha tapa jäädä nuuskuttelemaan erilaisia hajuja ja sitä on joutunut muistuttelemaan siitä, että työt odottavat. Apuna tähän on ollut oman liikkeen pitäminen reippaana, jolloin koiraankin on saatu vauhtia. Tekniikan kääntöpuoli on se, että koiran ollessa herkkä liikkeelle, voin omalla liikkeelläni vahingossa pakottaa koiran pois hajulta.

Etsinnän osalta kevään tavoitteeseen pääseminen tulee olemaan kovan työn takana. Siitä on kiinni myös se, toteutuuko ajatus ensimmäisiin kokeisiin pääsemisestä. Saapa nähdä kuinka käy.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s