Lammaspaimen Hulda, täystuho Jäbä ja muita kuulumisia

Päivät kuluvat kiireisesti ja syksyn tuntua alkaa olla ilmassa. Jäbä pitää meidät kyllä hereillä ja järjestää toimintaa, sillä tämä pentu ei tunnu olevan sieltä rauhallisimmasta päästä. Varsinainen täystuho jo nyt, vaikka ikää on vasta 11 viikkoa! Mitähän tästä vielä tulee… noh, toivotaan että aktiivisuus ja toimeliaisuus palkitaan ja että Jäbästä saadaan hyväluonteinen kaveri harrastuksiin. Ainakin tällä hetkellä vaikuttaisi siltä, kovin helposti on pikkumies oppinut peruskäskyjä: istu; maahan, seuraa, IRTI! Viimeisin käsky varsinkin ollut tehokkaassa käytössä, kun Jäbä roikkuu puntissa ja on puremassa jaloista kaiken aikaa.. eli on koitettava keksiä muuta puuhaa ja purtavaa pikkukaverille. Ja tekemistä tämä jäppinen tarvitseekin, muuten tullaan olemaan vielä pulassa. Ensi viikolla Jäbä ja sisaruksensa saavatkin jo ekat rokotuksensa. Muistakin sisaruksista on kuulunut mukavia, kaikki ovat saaneet oman roolinsa jo perheissään ja ipanoilla tuntuu pyyhkivän oikein kivasti. Kiitos kaikille perheille kuulumisista ja tsemppiä rokotuksiin ensi viikolle!

Turbo
Turbo ja leluista paras
Patu
Patu on päässyt jo ekalle “työkeikalleen” ja yöpynyt hotellissa

Pääsimme myös mukaan Somerolle seuraamaan kasvattimme Huldan (Mustikkakuonon Nuppu Neppari) ja omistajansa Lauran osallistumista paimennustaipumustestiin ja sen jälkeisiin paimennusharjoituksiin. Ja se tuli todetuksi että kyllä lammaskoirassa on vielä paimennusviettiä jäljellä – ja hyvin onkin. Hulda läpäisi kirkkaasti SCY-FCF Suomen Collieyhdistyksen epävirallisen paimennustaipumustestin upealla keskiarvolla 4 (arvosteluasteikko 1-5). Hulda lähti niin innolla ajamaan lampaita, että siinä maa vaan pöllysi, vauhtia ei siitä hommasta puuttunut. Iloisella ja luontaisella asenteella kiersi lampaita ja sai lammaslauman pysymään koossa. Eniten ilahdutti tuomarin sanat Huldan erinomaisesta henkisestä kantista, Huldasta löytyy ainesta hommaan eikä se pienestä vastoinkäymisestä lannistu. Saimme kuulla vasta testin jälkeen, että testatuista koirista vain keskimäärin n. 25 % pääsee testistä läpi, joten ei se mikään helppo nakki siis tainnut ollakaan. Mutta hienosti meni huippu-Huldiksella!

Laura ja Hulda keskustelevat
Laura ja Hulda valmistautuvat
Sitten mennään!
Sitten mennään!
Todellakin mennään!
Todellakin mennään!
Hulda
Huldalla oli hurja vauhti

Huldan tulokset ja osa-alueet:

Kiinnostus lampaisiin. 4 = osoittaa vahvaa auktoriteettia. Työskentely on iloista ja luontaisen oloista.

Taipumus hallita lampaita. 3 = Kiertää lampaiden taakse. Pyrkii kontrolloimaan lampaita. Irrottaa lampaat aidasta ja palauttaa yksittäiset lampaat laumaan. Ei räjäyttele laumaa vaan pitää sen koossa. Osoittaa ajoittaista selkeää hallintaa. Kokoaa itsensä ja työskentely kehittyy.

Henkinen kestävyys. 5 = Ohjattaessa voimakkaasti koiraa kauemmas lampaista, se ottaa ensin etäisyyttä, mutta tulee aina uudestaan ja uudestaan takaisin. Henkinen kestävyys on erinomainen.

Yhteistyökyky/ohjattavuus. 3 = yhteistyö ajoittainen.

Jäbä ja PandaKerttu olivat myös mukana lampaita nuuhkimassa ja katsomassa kuinka isot paimennushommia hoitavat. Sisarukset pistelivät välillä painiksi ja pitivät lystiä sillä aikaa kun Hulda oli hommissa. Päivän päätteeksi oli koko porukkamme väsynyt mutta tyytyväinen kivaan päivään. Ehdottomasti voidaan todeta paimennusharrastus lammaskoirille sopivaksi, ja uudestaan mennään kunhan taas ehditään. Kiitos Lauralle ja Evelle hyvästä seurasta – ja suurin kiitos ja onnitteluhalaus tietenkin huippu-Huldalle onnistuneesta suorituksesta! Toivottavasti Lauran ja Huldan hyvin alkanut paimennusharrastus saa jatkoa!

juhuu
Sisko ja sen veli
painimeno
Painimeininkiä
Jäbäkin katsoo lampaita
Jäbä ottaa mallia kuinka isot pojat homman hoitavat
Kotimatkalle
Hulda ja PandaKerttu väsyneinä valmiina kotimatkalle

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s