Leppoisa ja aurinkoinen paimennuspäivä Vantaalla

Lauantaipäivää vietimme auringonpaisteessa lammaslaitumen reunalla. Omat koiramme joutuivat jäämään kotiin, sillä kun Lissu on astutettu ei kukaan perheen koirista saa mennä lampaiden luo tautiriskien takia. Mutta eipä se mitään, lähdimme sitten katsomaan kuinka kasvattimme ja muut tutut koirat paimentavat. Meillä olikin hyvä porukka kasassa, kaikkiaan 12 lammaskoiraa pääsi kokeilemaan “syttymistään” lampaisiin. Ja tulihan sitä syttymistä, toisille enemmän ja toisille vähemmän 😉 Kasvateistamme Börje veti lampaiden perään kuin veturi, niin että Tialla oli kyllä liinassa pitelemistä. Myös Hulda ja Hilma ymmärsivät jutun idean melko nopeaan, ja taitavat sisarukset päästä uudestaankin kokeilemaan harrastusta. Saksan poikamme Trasseli taas on itse rauhallisuus mennään sitten minne tahansa, vaikkapa lammashakaan… Trasseli otti tämänkin puuhan ominanaiseen tyyliinsä rennosti ja vailla kiireitä.

Marina ja Trasseli sekä Tia ja Börje odottelevat varjossa omaa vuoroaan
Marina ja Trasseli sekä Tia ja Börje odottelevat varjossa omaa vuoroaan
Llaura ja Hulda
Laura ja Hulda valmistautuvat
Kena ja Hilma
Kena ja Hilma
laura ja hulda
Laura ja Hulda
tia ja börje
Tia ja Börje
Trasselikin kävi kokeilemassa syttyistään
Trasselikin kävi kokeilemassa syttymistään
Väsyneet paimentajat
Väsyneet paimentajat
Börje veti ihan täysillä
Börjellä vietti veti lampaiden suuntaan
Rento ja aina cool Trasseli
Rento ja aina cool Trasseli

Kiva kevätpäivä tuli vietettyä hyvässä seurassa, kiitos kaikille kanssapaimentajille ja erityisesti koko päivän järjestäjälle Lauralle! Tällainen harrastusmuoto on kyllä mitä mukavin, ulkoilmassa rennosti kahvia juoden ja rupatellen katsellen paimennussuorituksia. Kiitos juttuseurasta siis kaikille kavereille, ja mukanaolosta ihanille koirille, varsinkin kasvattiemme Huldan, Hilman ja Börjen ja ulkomaan vahvistuksemme Trasselin omistajille mukanaolosta.  Niin ja Jonnalle aurinkorasvasta! Hirmuinen määrä lisää kuvia löytyypi Flickristä: paimennuspäivä.

Loppukeskustelu entisten työkoirarotujen paimennusominaisuuksista ja niiden säilyttämisestä jäi mieliimme muhimaan.  Vaikka vanhaenglanninlammaskoira ei enää juuri työkäytössä olekaan, ei ole hyvä asia että rodun paimennusominaisuudet katoavat kokonaan vuosien saatossa. Kasvattajien tulisi kiinnittää huomiota myös jalostukseen valittavien yksilöiden paimennustaipumuksiin ja niiden ylläpitämiseen ainakin jossain määrin. Vanhaa rotuamme tulisi vaalia eikä muuttaa sitä liiaksi. Meillähän saatiin muutama vuosi sitten Suomeen viralliset paimennuskokeet ja paimennustaipumustestit, jossa näitä työkoiraominaisuuksia voisi lähteä testaamaan. Vielä ei ole ainuttakaan lammaskoiraa kokeissa käynyt, mutta jospa jossain vaiheessa joku rohkenee olla se ensimmäinen 🙂 Lisätietoja paimennuskokeista Kennelliiton sivuilta: paimennuskokeet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s