Lissun MH-luonnekuvaus suoritettu

Viime lauantai vierähti Lissun kanssa MH-luonnekuvauksessa Mäntsälässä. Sää oli lämmin ja aurinko porotti pilvettömältä taivaalta, hiekkakentällä metsän keskellä oli paahtavan kuuma. Siitä huolimatta Lissu veti radan reippaasti läpi ja suoritus oli hyväksytty. Hyvä Lissu – ensimmäinen suomalainen lammaskoiranarttu, joka on suorittanut MH-kuvauksen!
_______________________________________________

MH-LUONNEKUVAUS

3.8.2013
Järjestäjä: Lahden käyttökoira ry

Vanhaenglanninlammaskoira MUSTIKKAKUONON METSÄMANSIKKA
rek.nro: FI39357/11, narttu, syntymäaika 9.6.2011

________________________________________________

Tässäpä Lissun tulokset sekä jokaisen osion reaktioiden vahvuudet asteikolla 1 –  5. Lisänä selitykset mitä kyseinen luku tarkoittaa ja Santun kirjoittelema lyhyt kuvaus kustakin tilanteesta. Yritimme myös saada kuvia joka osasta, mutta valitettavasti yleisö ei aina pääse kovin lähelle kuvaamaan, joten kauempaa otetut kuvat eivät olleet kovin hyviä.

KONTAKTI

Tervehtiminen (4) Ottaa kontaktia tai vastaa siihen
Yhteistyö (3) Lähtee mukaan, mutta ei ole kiinnostunut testinohjaajasta
Käsittely (3) Hyväksyy käsittelyn

Tervehtiminen sujui mukavasti. Lissu heilutteli häntäänsä ja tarkkaili testinohjaajaa kiinnostuneena. Testinohjaajan tehdessä lyhyen lenkin ja käsitellessä koiraa Lissun käytös muuttuu asteen varautuneemmaksi.

ohjaajan kanssa
Testinohjaajan kanssa kävelyllä

LEIKKI 1

Leikkihalu (2) Ei leiki – osoittaa kiinnostusta
Tarttuminen (3) Tarttuu esineeseen viiveellä tai etuhampailla
Puruote ja taisteluhalu (3) Tarttuu, vetää vastaan, mutta irrottaa ja tarttuu uudestaan /korjailee otetta

Leikissä kiinnitetään koiran huomio leluun vetämällä sitä pari ensin kertaa maata pitkin. Lelua pallotellaan pari kertaa ja sen jälkeen se heitetään koiralle noudettavaksi. Ensimmäisellä kerralla Lissu lähti lelun luo, nuuski ja otti sen hampaisiinsa. Yleisö kuitenkin kiinnosti Lissua enemmän ja sitä piti pyörähtää tervehtimässä. Toisella kierroksella Lissu oli jo lämmennyt ja kävi hakemassa lelun ja toi sen minulle. Testinohjaajan kanssa leikki sujui Lissulle ominaiseen tyyliin. Ravistelua ja vastaanvetoa oli, mutta ote ei ollut tiukka.

Taisteluhalua voisi siis olla enemmänkin. Mutta siihen nähden leikki sujui hyvin, että vielä viime syksynä leikki oli Lissulle aika lailla vierasta. Jossain vaiheessa leikkiminen jäi ja sitä on viimeisen vuoden aikana harjoiteltu.

leikki 1
Leikkiä testinohjaajan kanssa
leikki 2
Hienosti noudettu lelu

TAKAA-AJO /VIEHE

Takaa-ajo (1) Ei aloita
Tarttuminen (1) Ei kiinnostu saaliista /ei juokse perään

Leikkimisen jälkeen vuorossa oli takaa-ajo. Se kuvaa koiran halua ajaa takaa liikkuvaa esinettä ja tarttumista siihen. Käytännössä tämä tapahtuu viehettä vetämällä. Tämän osion suhteen ajatukseni etukäteen olivat kaikista epäselvimmät. Toisaalta Lissu lähtee esim. pallon perään, mutta toteutustapa, jossa pidetään kiinni koiran pannasta ja päästetään irti ilman käskysanaa on Lissulle hankala. Liikkeelle lähdettäessä lupa tai käsky on tarpeen. Pelastuskoiratreeneissä on tullut huomattua se, että niskasta kiinni pitäminen on Lissulle niin luja viesti, että kaksi sormea niskavilloissa on riittävä tapa pitää koira paikoillaan. Tätäkin keinoa käytetään vain silloin tällöin.

Lopputulema oli jälkimmäisen arvauksen mukainen. Lissu pysyi paikallaan. Ottaessani askeleen eteenpäin, Lissu lähti liikkeelle mutta pysähtyi vähän matkan päähän, vilkaisi minua huuliaan lipaisten ja jäi odottamaan ohjausta. Toinen kerta sujui samalla tavalla.

AKTIVITEETTITASO

Aktiviteettitaso (2) Tarkkailevainen, rauhallinen, voi istua, seistä tai maata

Aktiviteettitasoa mitataan kolmen minuutin paikalla ololla. Koira pidetään pitkässä hihnassa ja annetaan sen touhuta omiaan. Lissu tutki ympäristöä ensi hihnan mitalta, tarkkaillen samalla yleisöä sekä kuvaajia ja kävi sen jälkeen rennosti makoilemaan loppuajaksi. Käyttäytyminen oli aika lailla odotusteni mukaista. Paikallaanoloa ja rauhoittumista on harjoiteltu, mutta tärkeämpää tässäkin on se, että tarkkaavaisuus säilyi koko ajan.

Paikallaoloa
Kolme minuuttia paikallaoloa, lienee parasta ottaa rennosti

ETÄLEIKKI

Kiinnostus (3) Kiinnostunut avustajasta, seuraa ilman taukoja
Uhka/aggressio (1) Ei osoita uhkauseleitä
Uteliaisuus (1) Ei saavu avustajan luo
Leikkihalu (1) Ei osoita kiinnostusta
Yhteistyöhalu (1) Ei osoita kiinnostusta

Etäleikissä kuvataan koiran kykyä yhteistyöhön vieraan henkilön kanssa välimatkan päässä ohjaajasta. Lissu oli heti tarkkaavainen. Etäleikkijän tullessa näkyviin Lissu juoksi lähemmäs, pysähtyi hieman yli puolenvälin ja kääntyi katsomaan minua. Leikkijän jatkaessa Lissu meni muutamaan metrin eteenpäin ja haukkui. Leikkijän luokse ei kuitenkaan menty. Kuten vieheellä, jäi Lissu taas odottamaan minun reaktiotani. Kutsusta seurasi nopea luoksetulo ja sitten käytiin tutustumassa etäleikkijään tarkemmin.

v
Valmistautuminen etäleikkiin. Lissu kuuntelee tarkkaavaisena kauempaa kuuluvia ääniä
m
Minne se isäntä jäi? Yksinkö tässä pitäisi mennä?

YLLÄTYS /HAALARIT

Pelko (3) Väistää kääntämättä katsetta pois haalarista
Puolustus /aggressio (1) Ei osoita uhkauseleitä
Uteliaisuus (2) Menee haalarin luo, kun ohjaaja puhuu kyykyssä ja houkuttelee koiraa
Jäljellejäävä pelko (3) Pieni niiaus tai nopeudenvaihtelu kerran, pienenee toisen ohituskerran jälkeen
Jäljellejäävä kiinnostus (1) Ei osoita kiinnostusta haalariin

Yllätyksessä koiran kanssa kuljetaan pitkässä hihnassa ja maasta vedetään haalarit ilmaan juuri koirakon edessä. Haalareiden ilmestyessä Lissu otti reilun loikan taaksepäin tarkkaillen samalla tilannetta. Kun minut ohjattiin haalarin eteen, Lissu seurasi perässä, mutta ei tullut tutkimaan haalareita. Kyykkyyn mentyäni ja kutsusta haalareita jo nuuhkittiin kiinnostuneena. Tämän jälkeen haalarit ohitetettiin pariin kertaan. Ilmeisesti Lissu piti haalareita turvallisena, sillä ensimmäisellä kerralla se seurasi minua ja lopuilla kolmella ohitus tapahtui niin, että haalarit jäivät minun ja Lissun väliin.

Haalarit
Lissu tarkkailee haalareita häntä heiluen

ÄÄNIHERKKYYS /RÄMINÄLAITE

Pelko (3) Väistää kääntämättä pois katsettaan
Uteliaisuus (4) Menee räminälaitteen luo kun ohjaaja on edennyt puoliväliin
Jäljellejäävä pelko (2) Pieni niiaus tai liikkumisnopeuden vaihtelu jollain ohituskerralla
Jäljellejäävä kiiinnostus (2) Pysähtyy, haistelee tai katselee laitetta yhdellä ohituskerralla

Räminälaite on juuri sitä, mitä sanotaankin. Aaltopeltiä pitkin vedetään kattilankansia ja muuta rämisevää metallia koirakon tehdessä ohitusta. Äänen alkaessa Lissu teki väistöliikkeen jääden paikalleen. Kun lähestyin laitetta pari askelta, kävi Lissu nuuskimassa laitteen ja totesi sen ilmeisen vaarattomaksi. Ohitukset sujuivat mallikkaasti ilman pitkiä kierroksia tai kaarroksia. Jonkin verran kiinnostusta jäi kuitenkin jäljelle.

ja vauhdilla räminälaitetta kohti
Kuvaus jatkuu ripeästi räminälaitetta kohti…
ei paha
…eihän se ääni ollut yhtään paha

AAVEET

Puolustus/aggressio (2) Osoittaa yksittäisiä uhkauselkeitä
Tarkkaavaisuus (5) Tarkkailee molempia aaveita koko osion ajan
Pelko (5) Peruuttaa enemmänkuin taluttimen mitan tai lähtee paikalta /pakenee
Uteliaisuus (1) Menee katsomaan kun ohjaaja on ottanut avustajalta hupun pois /ei mene ajoissa
Kontaktinotto aaveeseen (1) Torjuu kontaktia /ei mene ajoissa

Aaveissa Lissun reaktiot olivat linjassa aikaisempiin. Aaveiden ilmestyessä puskista tuli Lissulle jopa pieniä aggressioeleitä. Ensimmäiset haukut olivat selvästi varoittavia, murina ja muutama askel eteenpäin täydensivät kuvaa. Painestuminen näkyi jonkin verran ja kun vain seisoin paikallani, muuttui haukku toisenlaiseksi. Aaveiden edelleen lähestyessä Lissu perääntyi haukkuen hihnan mitan samaan tahtiin aaveiden etenemisen kanssa. Kun irroitin hihnan kädestäni, varsinaista pakenemista ei tapahtunut. Siirryttyäni aaveiden etupuolelle tukea haettiin lähimpänä olevan henkilön, eli kuvaajan jalkojen luota. Hupun poisotto ja houkuttelu eivät ihan vielä riittäneet vakuuttamaan, että aaveet ovatkin ihan ok. Tarvittiin aavepuvun riisuminen kokonaan. Yliajalle siis mentiin.

1
Mikä ihme tuolta lähestyy?
2
… ja tuolta tulee toinenkin
3
Ja Santtukaan ei tee mitään? Paras katsella täältä kauempaa…
4
Nytkö Santtu meinaa mennä sen lähelle?
aave5
Oho, siellähän taitaa olla joku ihan kiva tyyppi
6
Noniin, nehän olikin kivoja tätejä molemmat

LEIKKI 2

Leikkihalu (1) Ei leiki – ei osoita kiinnostusta
Tarttuminen (1) Ei tartu esineeseen

AMPUMINEN

(2) Häiritsevyys lisääntyy leikin/passiivisuuden aikana, sen jälkeen välinpitämätön.

Tässä vaiheessa leikki ei enää kiinnostanut, joten ampumista varten aktivointi tehtiin juoksemalla. Lissu reagoi ampumiseen, mutta ei niin että olisi keskeyttänyt tekemisen. Heilautti vain korviaan. Saman tyyppinen oli reaktio myös passiivisuuden aikana. Laukaukseen kiinnitettiin huomiota, mutta ei niin että sillä olisi ollut suurempaa vaikutusta.

ampuminen poks
Laukausten tultua Lissulla korvat heilahti, mutta muuten ei välittänyt äänistä

Palautteen annosta tärkeimpänä kommenttina tuli se, että Lissu oli tarkkaavainen koko kuvauksen ajan. Samoin rauhallisuus näkyi myös kuvauksessa, kuvaajan sanoin koira käynnistyy hitaasti kuin dieselmoottori. Haalarista eteenpäin paineistuminen alkoi näkyä ja leikki ei kiinnostanut enää kuvauksen lopussa. Koira on avoin ohjaajan kanssa, mutta etäisyyden kasvaessa varautuneisuus tulee esiin. Tämä näkyi jo tervehtimisessä ja etäleikin tulokset olivat linjassa tämän havainnon kanssa.

Kaiken kaikkiaan MH-luonnekuvaus on erittäin mielenkiintoinen kokemus. Suosittelemme tätä lämpimästi kaikille koiranomistajille, jotka haluavat lisätietoa koiransa käyttäytymisestä ulkopuolisten arvioijien toimesta. Vanhaenglanninlammaskoirien omistajille on nyt mainio tilaisuus osallistua MH-kuvaukseen, sillä rotuyhdistys on mukana järjestämässä kuvausta syyskuun alussa Mäntsälässä. Lisää tietoa yhdistyksen nettisivuilla: http://www.oesfi.com/?sivu=tapahtumat&id=67. Kaikki vaan rohkeasti mukaan kuvaukseen, päivä antaa todella paljon!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s