Santtu MH-toimihenkilökurssilla

Toissa viikonloppu meni Sastamalassa järjestetyllä MH-luonnekuvausten C-toimitsijakurssilla.

Mistä MH-kuvauksessa on kysymys? Kennelliiton sivuilla sanotaan seuraavaa: “MH:n tarkoitus on kerätä aineistoa koiran käyttäytymisestä ohjeen määrittelemissä tilanteissa. Kuvaustuloksia roduittain yhdistelemällä saadaan tietoa rodulle tyypillisestä luonteesta. Yksittäisen koiran MH kuvaa näin koiran luonteenominaisuuksia sekä yksilönä että rodulle tyypilliseen ja ihanneluonnekuvaan verrattuina.” Käytännössä tämä tapahtuu niin, että koira kulkee ohjaajansa kanssa läpi radan, jossa seurataan erilaisten ärsykkeiden vaikutusta koiraan: yllättäviin ääniin, outoon tai nopeaan liikeeseen jne.

Kuvauksen toteuttamiseen tarvitaan koulutettuja toimitsijoita. Kurssilla käytiin läpi luennoilla MH-kuvauksen perusteet ja C-toimihenkilölle kuuluvat tehtävät, mm. yleisön ohjaaminen, tunnistusmerkinnät ja osa laitteista. Iso osa kurssista oli käytännön harjoittelua, jossa rakensimme radan ja harjoittelimme laitteiden käyttöä. Päällisin puolin radan osioissa ei ole mitään vaativaa, kyllä kai jokainen osaa vetää narusta tai ampua starttipistoolilla. Mutta kumma kyllä, jos vaaditaan että jokaisen koiran kohdalla toimitaan samalla tavalla, tulee näennäisen yksikertaisista asioista yllättävän vaativia.

MH-kuvaus  kuulostaa melko lailla samalle kuin perinteinen luonnetesti, mikä pitääkin paikkansa. MH:ssa ja luonnetestissä arvioidaan osaksi samoja asioita, mutta toteutus poikkeaa toisistaan. Eroista merkittävimpiä ovat mielestäni se, että MH:ssa kaikki koirat käyvät läpi prikulleen saman radan, luonnetestissä tuomari voi säädellä tekemistä koiran mukaan. Käsitys siitä, että luonnetesti olisi koiralle paineistavampi on siis myytti, sillä se antaa tuomarille mahdollisuuden mennä koiran mukaan.

Toinen ero luonnetestiin verrattuna on, että MH-kuvauksessa ei anneta pisteitä tai arvostelua. Kuvaajat arvioivat näkemänsä ja kirjaavat sen arviointilomakkeeseen. Luonnetestissä tuomarit antavat myös vapaamuotoisemman arvion. MH:ssa ei siis ole kyseessä testi tai koe, tämä näkyy jo käytetyissä termeissä: luonnetestissä on tuomari, MH:ssa kuvaaja. Enemmän asiaa MH:sta löytyy Kennelliiton sivuilta: http://www.kennelliitto.fi/FI/toiminta/kokeet/MHluonnekuvaus/mh_luonnekuvaus.htm

Nyt sitten odotellaan, josko kurssin jälkeen pidetty koe meni läpi ja tällöin pitäisi kevään aikana tulla postissa c-toimitsijakortti MH-kuvauksiin. Suunnitelmissa olisi järjestää ensi vuodelle lammaskoirayhdistyksen oma MH-kuvaus. Lisää siitä kunhan suunnitelmat konkretisoituvat.

Sunnuntai-aamuna matkanteko hidastui, kun matkalla Sastamalaan näin moottoritiellä koiran. Kiinniotto ei onnistunut, joten seurasin koiraa kolmen vartin verran piennarta pitkin. Lopulta hirviaidasta löytyi koiran mentävä kolo, josta koira pujahti toiselle puolen. Viime perjantaina oli Facebookissa iloinen viesti, koira oli päässyt turvallisesti kotiin. Onnellinen loppu on aina mukava asia 🙂

2 comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s