Mörö ja Lissu silmätarkastuksessa ja taas hieman luonnepohdintaa

Kävimme Eläinklinikka Ahmassa eläinlääkäri Pekka Sarkasella silmätarkastuksessa Mörön ja Lissun kanssa. Ja silmät olivat onneksi täysin terveet molemmilla, kaikki siis hyvin 🙂 Mörö on nyt Pevisa-ohjelman mukaisesti sopiva narttu jalostukseen täydellisillä A/A-lonkilla ja terveillä silmillään. Myöskin ulkonäöltään Mörö on aika lähellä ideaalia lammaskoiraa, on äitiään Mustikkaa hieman isompi ja rakenteeltaan sopusuhtainen. Mutta sitten se luonnepuoli onkin ongelmallisempi….  Mistähän saataisiin Mörölle lisää toimintakykyä ja hieman kovuutta, jotta pehmeys ja arkuus saataisiin voitettua. Varmastikin näin hyvän fyysisen terveyden omaava narttu pääsisi monella kasvattajalla jalostukseen, mutta meidän mielestämme luonne on myös osa terveyttä, ja luonnetestauksen tulos on meille kasvattajina ratkaiseva. Läpäisemättä luonnetestiä ei Mörö Mörtsiläinen pääse jatkamaan sukuaan, sori vaan Mörö. Elämä jatkuu kotikoirana ja on hyvä näin ♥

Lissun silmät todettiin myös terveiksi. Näin pääsimme lähtemään klinikalta hyvin mielin, kahden tervesilmäisen koiran kanssa 🙂 Mörön ja Lissun luonteiden eroavaisuus tuli myös klinikalla sisäänpääsyä odotellessamme selkeästi esiin. Lissu istui klinikalla kuin viilipytty, hiljaa asioita ja ihmisiä tarkkaillen, kun taas Möröä hermostutti ja piipitytti ja tämä käyttäytyi rauhattomasti koko klinikkavierailun ajan. Lissu on ikäänsä nähden kovin rauhallinen ja hyvähermoisen oloinen narttu. Siskopuolten luonteissa on siis paljon eroavaisuuksia, ja ilmeisesti Lissu on perinyt isältään Rölliltä (Pocket Lightning’s Quality Control) enemmän tätä tyyneyttä ja rauhallisuutta, sillä juuri tähän ominaisuuteen Röllissä aikoinaan ihastuimme.

Koiran luonteen ja käyttäytymisen periytyvyys on erittäin vaikeaselkoinen, mutta mielenkiintoinen asia. Tutkimusten mukaan koiran luonne on yksi voimakkaasti periytyvimmistä ominaisuuksista, mutta myös ympäristön vaikutuksella on suuri merkitys. Meillä on ympäristö ja koulutusmetodit pysyneet suunnilleen samanlaisena, joten sen takia siskopuolilla Möröllä ja Lissulla ei pitäisi olla suuria eroavaisuuksia luonteissaan. Emänsä Mustikka on läpäissyt luonnetestin hyväksytysti ja todettu tasapainoiseksi ja hyväksi rotunsa edustajaksi. Tosin itse olemme sitä mieltä, että Mustikalla saisi olla hieman enemmän taisteluhalua ja näin ollen sitä “työkoiramaisuutta” sillä LT-tuomari totesi Mustikan vähän hitaaksi. Mustikka on mukavuudenhaluinen laiskanpulskea narttu, tosin osa tästä on myös meidän (lue: isännän) itse aiheuttamaa, sillä myönnettäköön, että Mustikka on hieman hemmoteltu koira ♥ Tämä on kietonut isännän tassunsa ymprärille jo heti meille saavuttuaan. Hyi meitä huonoja koiranomistajia! 😀 Mustikan emä on myös mielestämme aivan ihanaluonteinen Hilma (Old Cobbler’s Easy Go) joka on pieni mutta pippurinen, suorittanut luonnetestin hyvällä tuloksella ja sen lisäksi läpäissyt myös BH- eli käyttäytymiskokeen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s