Mustikka luonnetestissä

Kauniina kevätsunnuntaina ajelimme Mustikan kanssa Huittisiin viralliseen luonnetestiin. Testauspaikka oli metsän siimeksessä metsästysmajan mailla, ja testattavana oli monia eri rotuisia koiria. Olipa kyllä erittäin mielenkiintoista katsoa muidenkin testisuorituksia, ja vertailla koirien reaktioita radalla, suorituksia nähtiin laidasta laitaan testin keskeytyksestä aina huippupisteisiin. Tuomareina toimivat vanhat konkarit Jorma Lankinen ja Sirkka Lempinen.

Mustikka suoritti testiradan melko odotetusti. Hyvät pisteet tulivat hermorakenteesta ja temperamentista (kokeena takaa tuleva rymisevä peltitynnyri), ja näiden osa-alueiden suoritukset menivät melkolailla kuten olimme etukäteen ajatelleet. Erittäin hyvät pisteet tulivat myös luoksepäästävyydestä, ja Mustikka sai tästä arvostelun hyväntahtoinen, luoksepäästävä ja avoin. Tämä tosin meinasi sotkea koko testin suoritusta, sillä Mustikka oli niin ystävällisellä tuulella, että olisi halunnut tutustua kaikkiin radan reunalla odottaviin ihmisiin eikä olisi millään meinannut keskittyä itse kokeeseen.

Taistelu- ja puolustushalua muoriltamme ei löytynyt nimeksikään ja nämä jäivät miinuksen puolelle. Tuomari nimitti Mustikkaa tylsäksi, sillä terävyyttä ei myöskään paljoa ollut ja totesi Mustikan kovuudeltaan hieman pehmeäksi. Mustikka pelästyi kyllä nurkan takaa hyppäävää haalaria ja pomppasi hurjan loikan sivulle, mutta isännän tuella uskalsi mennä tätä melkoisen läheltä. Tuomarin houkutellessa Mustikkaa taisteluleikkiin puukapulan kanssa, Mustikkaa ei olisi voinut vähempää kiinnostaa ja tämä meni ja istahti tuomarin jalkojen päälle rapsuteltavaksi 😀 Että sellainen taistelukoira meillä!

Tuomari kertoi Mustikan toimivan myös “tamperelaisittain” eli toimintakykyä löytyy, mutta tämä tuumaa ensin ja toimii vasta sitten, joten toimintakykyyn kaivattaisiin vähän myös nopeutta 🙂 Tästä esimerkkinä, pimeään huoneeseen joutuessaan Mustikka kävi tutkimassa muut nurkat ensin, josko sieltä löytyisi jotakin mukavaa, ja meni vasta sitten isännän luokse 🙂 Puskasta lähestyvälle kelkalle Mustikka murisi ja haukkui, mutta Santun tuella ja houkuttelulla meni reippaasti tutustumaan uhkaavan näköiseen kelkkaukkoon. Paukkupistoolin laukauksista Mustikka ei välittänyt tuon taivaallista, joten tuloksena on meillä laukausvarma koira.

Kaikenkaikkiaan olimme todella tyytyväisiä testipäivään ja tuloksiin. Kokonaispistemäärä ei ollut kovin korkea, mutta pisteet riittivät testin läpimenoon ja tuomari Lankinen oli sitä mieltä että arvostelu oli täysin lammaskoiramainen ja rodulle sopiva. Yllätykseksemme hän tunsikin jonkin verran lammaskoiria ja oli kokemusta rodusta -harmitteli kylläkin, että luonnetesteissä rotuamme ei paljoa näy. Myös verrattuna rodun JTO:ssa (=jalostuksen tavoiteohjelma) lueteltuihin testituloksiin viime vuosilta, Mustikka edustaa rodun keskitasoa ja tyypillistä lammaskoiraa. Itse opettelevina kasvattajina toivoisimme, että luonneasioihin kiinnitettäisiin jalostuksessa entistä tarkempaa huomiota, ja kaikki jalostukseen käytettävät koirat tulevaisuudessa mahdollisuuksien mukaan testattaisiin. Näin saisimme testituloksia lisää ja vertailupohjaa tulevaisuuden jalostustyölle. Itse yritämme kantaa kortemme kekoon, ja nyt on sitten saatu ainakin yksi virallinen LTE-tulos lammaskoirille lisää, ja jatkoa seuraa kun kesäkuussa menemme testiin Mörön ja Viskin kanssa. Saas nähdä millaisia tuloksia siellä saadaan!

Tässä vielä Mustikan (Old Cobbler’s Imagination) luonnetestipöytäkirjan kokonaistulokset. Nämähän tulevat aikanaan myös viralliseen Koiranettiin näkyviin.

1. Toimintakyky

pieni

-15

2. Terävyys

pieni ilman jäljelle jäävää hyökkäyshalua

1

3. Puolustushalu

haluton

-1

4. Taisteluhalu

riittämätön

-20

5. Hermorakenne

hieman rauhaton

35

6. Temperamentti

kohtuullisen vilkas

30

7. Kovuus

hieman pehmeä

8

8. Luoksepäästävyys

hyväntahtoinen, luoksepäästävä, avoin

45

Laukauspelottomuus

+++

laukausvarma

YHTEENSÄ

+ 83

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s